1 Mayıs 2016 Pazar

PRAG' TA 3 HAFTA


26 ŞUBAT-18 MART 2016

                                           PRAG'TA 3 HAFTA

      Daha önce gittiğim Prag'a bu sefer Erasmus Projesi kapsamında 10 öğrenciyle gidecektim. 3 hafta eşim ve kızımdan ayrı kalmak için oldukça uzundu ama görev bu; gidilecekti ;-))) Hazırlıkları tamamladıktan sonra hem eğitim hemde sosyal-kültürel aktiviteler için Prag yollarına düştük.26 Şubat saat: 12: 40 uçağıyla Prag Havaalanına uçtuk..Öğrenciler ilk defa yurt dışına çıkacakları için oldukça heyecanlıydılar.Bizi Prag'da  yaşayan rehber Kadir Bey karşıladı ve 2 araçla kalacağımız Hotel Bridge gittik. Otel merkeze biraz uzak Cerny Most bölgesindeydi.Bölge aynı zamanda alışveriş merkezlerinin olduğu bir yerdi.

 Ogün çok yorgun olduğumuz için dinlenerek geçirdik.Ertesi gün otel bölgesine yakın  içinde gölet olan, çevrede yaşayanların yürüyüş yaptığı, köpeklerini dolaştırdıkları, bisikletlerine bindikleri büyük bir parkı keşfettik.




 Park benim için güzel bir sürprizdi ve kalacağım 3 haftada yürüyüşlerimi burada yaptım.
 Otelden 10 dakikalık yürüme mesafesiyle metroya ulaştık.. Cerny Most metro durağından 20 dakikalık mesafeyle Namesty Republiky durağına ulaştık( Palladium alışveriş merkezinin olduğu durak).Palladiumun yanındaki döviz bürosundan eurolarımızı Çek kronuna çevirdik ve 3 hafta boyunca da aynı yerden dövizlerimizi bozdurduk.Eğer sizlerde Prag'da bu döviz bürosunu kullanabilirsiniz.Buradan yürüyerek Powder Tower ( Barut kapısı) yönüne doğru giderek Old Town ( Eski Şehir ) meydanına ulaştık.











Barut Kulesi ;Prag’taki 13 şehir kapısından biri. Gotik tarzda inşa edilen kulenin yapımına ise 1475 yılında başlanıyor.Barut kulasine çıkabilirsiniz.ama ben Astronomik saat kulesine çıkmayı tercih ettim.

Eski Şehir Meydanı( Old Town)

Astronomik Saat (Prague Astronomical Clock)
Tyn Church (kilise Tyn)






     Tyn kilisesi: Prag’ın en güzel kiliselerinden biridir. Gotik tarzdaki Tyn kilisesi‘nin kuleleri 80 metre uzunluğundadır.Astronomik saatin kulesine çıkarsanız kilisenin dışarıdan güzel görüntüsünü fotoğraflayabilirsiniz. Tyn kilisenin akşam ışıklandırılması da çok güzel.Mutlaka Prag'da gece dışarı çıkın ve Eski Şehir meydanını ışıklandırılmış muhteşem görüntüsüyle seyredin.Kilise bir çok yerden görülebiliniyor.Prag her açıdan çok güzel bir şehir. Avrupa’da görülmesi gereken yerlerden kesinlikle en güzellerinden biri. Rotanıza aldığınızda Tyn Kilisesini de görmeyi ihmal etmeyin. Ücretsiz girilen bir kilisedir.






 Eski Şehir Meydanı(Staromestske Namesti Meydanı )
Prag’ın en eski, en ünlü ve en merkezi meydanıdır.
 Kentin kalbinin attığı ve her daim hareketli olan Eski Şehir Meydanı’nda görmeniz gereken sayısız yapı ve eser bulunmakta. Astronomik Saat ve Eski Belediye Sarayı,  1611 yılından kalma ve bir dönem Franz Kafka’nın da yaşadığı 
Dum u Minuty Evi,  Tyn  Kilisesi, gibi.
Kaldığım 3 hafta boyunca hergün bu meydandan geçtim ve canlı performanlarıyla  meydanı dolduran sanatçılar izlenmeye değerdi.Meydana Metronun mustek ya da staromestska duraklarında inerek ve bir miktar yürüyerek ulaşabilirsiniz.


























Prag Astronomik Saat Kulesi: 15.yy sonlarında yapılmıştır. Yaz kış demeden bu saatin hemen altında yoğun bir turist kalabalığının beklediğini görürsünüz. Her saat başı 1 dakika  süren animasyon gösterisinde; saat üzerinde yer alan semboller hareketlenir ve değişik figürler ortaya çıkar.Saat kulesinin tepesine çıkarak kuş bakışı Prag'ı seyredebilir ve fotoğraflayabilirsiniz.Açıkçası Prag da iyi ki yapmışım dediğim etkinliklerden bir tanesidir.Saat kulesi için kişi başı 80 kron ödedik.(yaklaşık 8 lira)
Astronomik saatten televizyon kulesi görünümü

Astronomik saatten Prag Kalesi'nin görünümü

Saat kulesinin içerden görünümü
Astronomik Saatten Petrin Tepesi'nin görünümü

Charles Köprüsü( Karluv Most): Kral IV. Karl tarafından yaptırılan eser, şehrin turistler tarafından en çok ilgi gören yeridir. Vltava Nehri üzerine inşa edilen en eski köprüdür ve Prag’ın da en önemli simgelerindendir. Köprü üzerindeki 30 bronz heykel size bir açık hava müzesinde geziyormuşsunuz hissini verir, sokak müzisyenleri ise konser havası yaşatır.Şehrin farklı noktalarından köprüyü fotoğraflayabilirsiniz.Özellikle akşamüstü ve akşam saatlerinde mutlaka köprüde biraz vakit geçirmenizi tavsiye ederim.






Prag Kalesi(Prazsky Hrad); Dünyanın en büyük kalesi olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiştir. Prag Kalesine Charles Köprüsünden yürüyerek de ulaşabilirsiniz.Prag kalesinin yapımına 9. Yüzyılda başlanmış.  Zamanında Bohemya kral ve prenseslerinin ikametgâhı olarak kullanılan kale 1918 yılından itibaren devlet başkanının da konutu olarak kullanılıyormuş. Kale şehrin genelinden yüksekte olduğu için çok hoş manzarası var. Kalenin önünde gerçekleştirilen askerlerin nöbet değişim merasimi izlenmeye değerdir. Kalenin içinde bulunan Vitus Katedrali gezilmesi gereken yerlerdendir. Katedralin yapımına 1344 yılında İmparator Charles döneminde başlanmış ve neredeyse 6 asır sonra 1929 yılında tamamlanmıştır. Gotik tarzdaki yapının dış yüzeyini binlerce figür süsler. Katedral Bohemya’nın önemli şahıslarının mezarlarını barındırır.Kalenin içinde bulunan görülmesi gereken bölümler:Kraliyet Bahçeleri (Královská zahrada),Aziz George Bazilikası (Bazilika svatého Jiří),Aziz George Manastırı (Klášter svatého Jiří),Eski Kraliyet Sarayı (Starý královský palác),Prag Altın Yol (Zlatá ulička).Prag Kalesine girmek ücretsizdir ama bölümlerine ücret ödemek gerekir.






Vitüs Katedrali









 Kaleden merdivenlerden yürüyerek inebilirsiniz.Merdivenlerden inerek Malostranska metro istasyonuna ulaşabilirsiniz.Merdivenlerin başında manzara eşliğinde kahveyi de mutlaka deneyin.Soğuk günlerde sıcak şarap servisi de var.

Petrin Tepesi; Petrin Tepesi; Prag’ın tamamını ayaklarınızın altına alıp doyasıya izleyebileceğiniz en muhteşem yer! Tepeye yürüyerek yavaş yavaş, manzaranın keyfini çıkartarak çıkabileceğiniz gibi feniküler kullanabilirsiniz.Feniküler tamiratta olduğu için biz yürüyerek tepeye çıktık.Daha sonra, Petrin Kulesi’ne çıktık.Kule yaklaşık 300 basamaktan oluşuyor ama manzarası için buna değer.Kuleye çıkmak için kişi başı 30 kron ödedik. Eiffel Kulesi’nin küçüğü olarak nitelendiriliyor bu kule. Merdivenleri yavaşça çıkarken bir yandan da aşağıdaki manzaraya bakıp, gezdiğini tüm yerleri tepeden görebiliyorsunuz.









Petrin Tepesinde Aynı zamanda Ayna Labirentine ( The mirror maze)girip bol bol kendinize gülebilirsiniz.
Vysehrad Kalesi;Prag kalesinden önce kraliyet ailesinin ikametgahi burasi imiş. Saint Paul and Peter kiliseleri ile ünlü olan, manzarası ile güzel bir park alanı.Buraya kırmızı hat üzerinde bulunan Vysehrad metro İstasyonundan tabelaları takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz.Ayrıca Vysehrad kalesinin içindeki mezarlık. içinde sanatçılar ve çek tarihi için önemli insanların (karel capekalfons mucha, klasik müzisyenler bedrich smetanadvorak) mezarları vardır, her mezar taşı da ayrı bir sanat eseridir. Ücretsizdir.










Petrin Tepesinden Prag Kalesini ve Vltava Nehrini seyredebilirsiniz.
Vysehrad Manzarası
Letna Parkı( Letenske Sady)
Bence, letna Park  Prag'ın en iyi manzarasını  alabileceğiniz bir yer. Buraya yürüyerek çıktık ve manzaranın keyfini yaşadık.Parkın biraz ilerisinde yer alan Ulusal Teknik Müze(National Technical Museum) de mutlaka görülmesi gereken müzelerden biri.Kişi başı 5o Kron giriş ücreti var. Öğrenci :30 kron ve içeride fotoğraf çekmek isterseniz de 100 kron ödüyorsunuz.

Letna Parkı manzarası



Letna Parkında ihtiyaç sahipleri için askıda ayakkabı


Letna Parkı

Ulusal Teknik müze

Letna Parkına giderken yol üstü manzarası


Letna Parkı


Dans Eden Ev(Dancing House):Dans Eden Ev, Prag’da yer alan ve farklı mimarisi ile tanınan bir binadır. 1997 yılında Vlado Milunic ve Frank Gehry tarafından inşa edilen Dans Eden Ev, “Fred ve Ginger” adıyla da bilinmektedir.




Eski Yahudi Mahallesi(JOSEFOV):Prag gezilecek yerler listesinde üst sıralarda yer alan Josefov, Yahudilerin 500 yıl boyunca etrafı duvarlarla çevrili şekilde yaşadıkları alandır.Yahudilerin yüzyıllar boyunca şehrin diğer kısımlarında yaşamaları yasaklanmış ve bu alana sıkışıp kalmışlar . Getto , Josefov adını yahudilerin özgürlüğü konusunda reformlar gerçekleştiren ve yahudilerin yaşamını kolaylaştıran İmparator II . Joseph'ten almış . Yahudi Mahallesinde 6 Sinagog bulunmaktadır.



ZİZKOV Televizyon Kulesi: Prag'ın en yüksek yapısıdır.Mahlerovy sady bölgesindedir ve yeşil hat metro ile gidilebilir.Kule, 1985-1992 yılları arasında inşa edilmiş olup 216 metre yüksekliğe sahiptir. Kule adını bulunduğu Žižkov semtinden almaktadır.Kuleye dikkatli baktığınızda , kuleden tırmanmaya çalışan

 bebek heykelleri göreceksini. Ünlü Tasarımcı David Cerny tarafından yapılmıştır bu heykeller.





 




Kampa Adası:Charles köprüsünün hemen altında sağ kolda Franz Kafka Müzesi, sol kolda ise Kampa adası ve Kampa Çağdaş Sanat Müzesiyer alıyor.Kampa Adası Prag Vltava Nehri üzerinde Lesser Town (Mala Strana) bölgesinde bulunan ufak bir adadır. Ada üzerinde 2003 yılında açılan ve modern sanatlar sunulan Museum Kampa (Kampa Müzesi) bulunmaktadır. 







Kafka Müzesi, Yazar Franz Kafka’nın fotoğrafları ve kişisel eşyalarını sergileniyor.



Kafka Müzesi’nin hemen önünde ise David Cerny’nin Proudy isimli iki adet bronz ‘İşeyen Adam’ heykeli yer alıyor.

Strahov Monastery:

Prag'ı tepeden gören bu manastır 1149 yılında yapılmıştır. İçinde inanılmaz güzellikte iki kütüphane vardır. Manastırdan Prag Kalesine doğru yürürseniz karşınıza sol tarafta Loreta Kilisesi çıkacaktır.


Loreta Kilisesi:1626 yılında inşa edilmiştir. Bir haç merkezi olarak kabul edilen kilisenin dış kısmıysa 18. yüzyıldan kalmadır. Barok kilisede bulunan 27 Hollanda çanı “Seni Bin Kez Selamlıyoruz” ilahisi çalınmaktadır.Giriş ücretlidir.




Prag'da Bot Turu: Charles köprüsünün hemen  sağ tarafından bot turu rezervasyonunuzu ayarlayıp tur sonunda da Charles müzesini gezebilirsiniz.Müzede köprünün yapımıyla ilgili maket ve bilgiler bulunmaktadır.Vltava nehrinde dolaşarak Charles Köprüsünün büyülü görüntüsüyle dolaşmanızı tavsiye ederim.





Prag'da ne yenir?:
Prag da  proje kapsamında gittiğim için akşam


yemeklerini otelimizde aldık.Bol tavuk ve patates püresi yedik.Ama biz tabi ki ÇEK yemeklerini de denemek istediğimiz için Eski Şehir Meydanında olan Staromestka Restaurant'ta karar kıldık.Rehberimiz de burayı önermişti ve oldukça memnun kaldık. Hem mekanın dizaynı hem de garsonların ilgisi iyiydi. Geleneksel ekmek için Gulaş çorbası denedik. Gerçektende denemeye deger, lezizdi.Arkasına kaldığım 3 hafta boyunca Öğle yemeklerimizi Türk Restorantı olan Karlin Food ' da yedik.Sahibi Vedat Bey Türk Misafirperverliğni 3 hafta boyunca gösterdi. Florenc metro istasyonundan 10 dakika yürüme mesafesiyle ulaşabiliyorsunuz . Döner ve Türk yemekleri bulabilirsiniz.

Svickova na smetane adlı ekşi krema soslu ve kızılcıklı rosto biftek.


Ekmek içinde gulaş çorba


Geleneksel çek tatlısı tredelniki mutlaka tadın derim.Sokaklarda dolaşırken kokusuyla bu nedir diye peşine düşebilirsiniz.Tarçın, ceviz, badem ve şekere bulanarak kızgın bir şişe sarılan, bu aşamadan sonra da odun ateşi üstünde pişirilerek hazırlanan bu tatlı en çok bal, reçel ve nutella ile birlikte tüketiliyor. Sokak satıcılarından almanızı tavsiye ederim ve mutlaka sıcak olsun.

Prag'dan hediyelik ne alınır?Bohem havasını yansıtan el işlemeciliği ürünü kristaller Prag’dan alınabilecek değerli eşyalar arasında yer alıyor. Prag’da satılan ve şehre özgü eşyalardan bir diğeri kuklalar dır. Alfons Mucha Resimleri de Pragdan alabilirsiniz. Prag magnetlerini, Ahşap Astronomik saatleri, prag çikolatalarını Mustek metro istasyonuna yakın pazardan bulabilirsiniz. Pazar çoğu dükkana göre oldukça ekononomik. Mutlaka Prag çikolatalarını denemenizi ve hediye olarak getirmenizi özellikle tavsiye ederim. Ayrıca likörü seviyorsanız Bechorovka almadan dönmeyin derim.




Prag'da hava durumu ve iklim:Şubat sonunda ve Mart ayında oradaydım ve tek kelimeyle buz gibiydi.Tavsiyem yazın gitmeniz. Kışın gidecekseniz de yanınıza bol kazak ve sıcak tutacak kıyafetler almayı unutmayın derim.
 Prag'da kafeler: Cafe Slavia:Nâzım Hikmet 'ın 1956-1958 yıllarında bu kafede oturup şiirlerini yazmıştır.Kahvelerini ve sıcak şarabını deneyebilirsiniz.
Kafka Cafe: Eski Şehir meydanında Kafka'nın bir dönem yaşadığı evin giriş katında oluşturulmuş bir kafe..

Kafka Cafe                                                                        Slavia Cafe


Ulaşım: Ulaşım metroyla çok kolay, ben aylık ulaşım kartıyla heryere metro ve tranvay kullandım.
Prag diğer avrupa ülkelerine göre Kron kullandıkları için oldukça ekonomik bir şehir.
3 Hafta gerçekten büyüleyici bir şehirde kaldım ve her anı keyifliydi. Gitmediyseniz mutlaka gidin 
görün derim.
görün derim..

Gezerek özgürleşmeniz dileğiyle..........

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder