Sonunda sıra, tatil cenneti memleketimi anlatmaya geldi. Daha iyi, daha güzel anlatabilmek için bu yazıyı hep erteledim.. A dan Z'ye kendi gözümle anlatmaya çalıştım. Fethiye: Muğla ilinin bana göre en güzel ilçesidir. Kentin eski adı Meğri'dir. Bu ad Rumca'da "uzak diyar" anlamına gelen Makri'den gelir.Tarihine baktığımızda Antik Likya Kentlerinden Telmesos'un üzerinde kurulmuş ve Teke yarımadasının liman kentidir.1424' te Osmanlı topraklarına katıldı.1914' te uçağı düşen ilk hava şehitlerinden Fethi Bey'in anısına Fethiye olarak değiştirildi. Fethiye'yi Muğlanın ilçelerinden ayıran bir özellikte yörük kültürüdür. Yörük köyleri ve yaylaları ile de görülmeye değer kültürü de mevcuttur. İklim Akdeniz iklimidir ve şubatta bile cesaretiniz varsa öğle vakti Ölüdeniz'de denize girip güneşlenebilirsiniz.. Şubatta aynı zamanda Antalya yolu üzerindeki Eren dağına da çıkıp kayak yapabilirsiniz.Muhteşem değil mi? Önce muhteşem
koy ve plajlarına gidelim.
Ölüdeniz/ Kumburnu/ Belcekız Plajı: Fethiye'den yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Durgun suyu ve korunaklı yapısıyla ölü bir denize benzeyen lagün, Kumburnu milli park sınırları içindedir.Plajın Belcekız kısmı da dalgası ve mavisiyle insanı büyülüyor.. Tekne turları Belcekız plajından kalkarak kelebekler vadisinin de içinde olduğu koyları dolaşmaktadır.Bu tura katılmanızı kesinlikle
öneriyorum..
Kıdrak Plajı: Benim favori plajım. Milli park sınırları içerisinde yer alan plaj çam ağaçları arasında , muhteşem rengiyle mutlaka denize girmek isteyeceğiniz plajlardan birisi.Plaj içinde restaurant, tuvaletler, duşlar ve kabin yer almaktadır.Giriş ücreti araç başı 18 TL.Plajın giriş kısmın
da değil de dip kısmında denize girmenizi tavsiye ederim..
Boncuklu Koyu: Denizin rengi ve doğanın rengi ve kokusu sizi büyülüyor ..Ücretsiz bir koy olduğu için tuvalet, duş vb.. imkan maalesef yok..Bazen kalabalık oluyor..Ama sağ tarafta kayalık kısımda deniz girmenizi öneriyorum..Sabah erken kalkıp, kahvaltımızı burada yapmak keyifli( kahvaltı yanınızda götürüyorsunuz, restaurant bulunmuyor.)Boncuklu koyu öncesi ve sonrası da denize girebileceğiniz farklı koylar bulunmaktadır..Ben favorilerimi paylaşıyorum..
Büyük Samanlık Plajı:Fethiye'ye 7 km uzaklıkta, Telmesos Yarımadasının kuzeyinde bulunan, güzel ve oldukça doğal bir koydur.Özel aracınızla veya dolmuşla da gidebilirsiniz.Giriş ücretli..Tuvalet,duş, restaurant, kabin bulunmaktadır..Ailecek gidiyorsanız kösk kiralayabilirsiniz..Çocuklu aileler için güzel bir plaj..
Karataş Plajı: Koca Çalış plajının bitiminde , Karataş Plajı başlıyor. Karetta , karetta kaplumbağaları, buradaki kumsala yumurtlamaya geliyorlar. Sakin bir plaj arıyorsanız, tam size göre..Sabah deniz sakin ama öğleden sonra dalgalanıyor.Gün batımı görülmeye değer..Benim tavsiyem sabah erken kalkın, plajda bulunan Deniz İncisi Restorantta kahvaltı yapın ve restorantın duş, tuvalet ve şezlongundan gün boyu ücretsiz yararlanın..
Çalış Plajı: Yazın sıcak günlerde denizden esen meltem ile bunalmadan güneşlenip, bronzlaşabilirsiniz. Çalış plajı uzun bir plajdır ve plajın son bölümü
Koca Çalış olarak adlandırılır. Bu plajda iyi bir rüzgar sörfü yapılabilir.Çalış plajı etrafında birçok otel, restorant,hediyelik dükkanlar bulabilirsiniz.Çalış plajı sabahları sakin, öğleden sonraları ise dalgalıdır..Koca Çalış bölgesinde bulunan restorantlarda kahvaltı yaparak, ücretsiz şezlong, duş ve tuvaletlerinden....
yararlanabilirsiniz.
İnlice Halk Plajı: Fethiye merkezden Göcek yönüne gidildiğinde sol tarafta İnlice Plajı tabelasını göreceksiniz.Plajın içinde Fethiye Belediyesinin işlettiği kafe bulunmaktadır.Plajda araç park alanı, tuvalet, duş, şezlong, şemsiye gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz..Plajın bazı kısımları taşlı olduğu için deniz ayakkabınızı yanınızda bulundurmanızı öneririm.
Katrancı Koyu: Fethiye'ye 15 km. uzak
lıktaki Katrancı Tabiat Parkı Çam ve okaliptus ormanı içinde, biri kumlu, diğeri çakıl taşlı iki koyu bulunmaktadır. Koya günübirlik gidebileceğiniz gibi çadır ya da karavanlarda da kalabilirsiniz.
Sarsala Koyu: Dalaman Kapugargın Köyü sınırları içerisinde olan ve yaklaşık araba ile Fethiye'ye 40 dakika uzaklıktaki masmavi deniziyle, çocukluğumda sık sık gittiğimiz cennet koy..Virajlı bir tepen aşağıya ulaşılıyor..Koy içinde restorant, duş ve tuvaletler, şemsiye, şezlonglar ,araç park yeri mevcut..
Bunların dışında Fethiye çevresinde gidebileceğiniz;
Kuleli, Günlüklü, Kabak, Gemiler koyları bulunmaktadır..Ben gittiğim koyları sizlerle paylaştım...
Fethiye de günübirlik tekne turlarına katılmanızı öneriyorum..Genelde tercih edilen 2 tekne turu bulunmaktadır. Bunlar
Ölüdeniz Tekne Turu:Tekneler Ölüdeniz / Belcekız Plajından kalkar. Günboyu uğradığı koylar; Mavi Mağara, Kelebekler Vadisi, Akvaryum Koyu, St. Nicholas Adası, Deve Plajı ve Soğuk Su'dur.Her yıl keyifle katılıyorum.Genelde 10:30 da hareket edilir ve 18:00 gibi geri dönülür.
12 Adalar Tekne Turu: Fethiye Körfez'inde bulunan Yassıca Adaları, Tersane Adası,Göbün Koyu, Bedri Rahmi Koyu, Klopatra Hamamı, Kızılada 'ya uğrar, mola vererek masmavi, berrak koylarda denize girme imkanı bulabilirsiniz.
Fethiye'de Görülmesi Gereken Yerler:
Kayaköy: Antik dönemde antik “Karmylassos”adını taşıyan, günümüzde “Kayaköy” Fethiye de görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Fethiye’nin yaklaşık 8 km güneyinde yer almakta olup, geçmişi M.Ö. 3 binlere dayanmaktadır.Kurtuluş Savaşından sonra Yunanistan ile yapılan mübadele ile boşaltılan bir yer olduğu için terk edilmiş bir hayalet kent görünümündedir. “Hayalet Şehir” ismi ise buradan gelmektedir.Bu şehirde mübadele öncesi 12 bin kişi yaşıyormuş. Günümüzde harap halde görünse de Kayaköyde 3000 konut,2 kilise, 9 şapel, okul, hastane, kütüphane ve atölyeler bulunuyor.
Afkule Manastırı: Kayaköyden gidilen manastır, Gemiler Koyu istikametinden gidilerek, 3 km uzaklıkta bulunmaktadır. Elefterios adındaki keşişin basit aletlerle kayaları oyarak yaptığı manastırı herkesten uzak bir yaşam yolunu tercih ettiği , gözlerden uzak, yüksek bir noktaya inşa edilmiş. Manastırın bulunduğu yerin manzarası harika, görmenizi tavsiye ediyorum..Buraya araç gitmediği için doğa yürüyüşü yaparak manastıra ulaşabilirsiniz.
Saklıkent Kanyonu: Doğanın bize sunduğu muhteşem yerlerden biri olan kanyon 18 km uzunluğunda, 200 metre yüksekliğindedir..Fethiye merkezden SeydiKemer istikametine gidilerek, Saklıkent sapağından sağ tarafa sapılarak gidilir. Aynı yol üzerinde Tlos Antik kent, Yakapark ve Gizlikent Şelalesi tabelalarını göreceksiniz.. Buraları da görmenizi tavsiye ederim..Kanyonda gezinti için mutlaka suya dayanıklı, kaymaz rahat bir ayakkabı giymenizi tavsiye edrim..Deniz ayakkabısı da olur. Giriş ücreti bu yıl 6 TL idi..Kanyonun keşfi ise çok yakın bir tarihe dayanmaktadır. Rivayetlere göre bir çobanın buraya kaçan keçisinin peşinden gitmesiyle keşfettiği kanyon, çevre yerleşkelerde merak konusu olur. Çobanın bildirmesinin ardından Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Saklıkent'i Milli Park ilan eder, daha sonra özel firmaların da desteği ile Saklıkent bugünkü halini alır.Kanyonda yürüyerek,küçük şelalelere ulaşabilirsiniz ama bu biraz vaktinizi alır..Çıkışta Eşen Çayı kenarında oturup, çayınızı yudumlayabilirsiniz ya da aynı çayda rafting yaparak heyecan yaşayabilirsiniz..
Tlos Antik Kent:Likya'nın en önemli yerleşimlerinden biri olan Tlos Antik kenti, Fethiye'ye yaklaşık 40 km uzaklıktadır ve Yaka Köyü sınırları içerisindedir.Antik kentin M.Ö. 3. yüzyılda inşa edildiği çeşitli yazılı belgelerle kanıtlanmıştır.Akropol alanında bulunan Kronos Tapınağı ise bu kentin önemini gösteriyor. Kronos Tapınağı, tanrıların tanrısı olarak bilinen gök tanrısı Kronos’a adanmış. Ayrıca Anadolu’da Kronos’a adandığı bilinen başka bir tapınak bulunmuyor.Gün batımında burada olmanızı tavsiye ederim..Yüksekte kurulmuş olan antik kentte batan güneşi fotoğraflamanızı öneririm..
Yakapark: Tlos Antik Kentine yakın olan Yakapark, doğal güzelliği, çınar ağaçları ile dinlenip, alabalık yiyebileceğiniz bir yer..
Gizlikent Şelalesi: Saklıkent'e gelmeden 1 km önce olan şelaleye, kanyon içinde yaklaşık 500 metre yürüyüş yaparak ulaşabilirsiniz..Yazın sıcağında buz gibi suyuyla sizi serinleten bir aktivite...
Şelalenin altına girmenizi ve bu çılgınlığı yaşamanızı öneririm..Müthiş bir duygu!!!
Üzümlü Köyü ve Kadyanda Antik Kenti: Son yıllarda Nisan ayında kuzugöbeği mantar festivalinin yapıldığı, Osmanlı Dönemi evlerini görebileceğiniz, el emeği dokuma tezgahlarının olduğu, ev yapımı şarapçılığı da olan bu şirin köye uğramanızı, sokaklarında gezmenizi, el dokuması "dastar' şalları almanızı ve bir de köy kahvesinde kahvenizi yudumlamanızı öneririm..Arkasından Kadyanda Antik Kente bir ziyarette keyifli olacaktır. Kadyanda:Fethiye'ye 24 km. mesafede Üzümlü Köyü'nün güney - doğusunda bir tepede kuruludur. Fethiye Körfezi ve limanını buradan rahatlıkla görebilirsiniz.Çam ağaçlarının arasında kurulmuş kent, antik çağda Kaunos- Araxa yolu üzerinde bulunuyordu. Kadyanda ören yerinde, kenti çevreleyen sur duvarının bir bölümü, kaya mezarları ve Likçe kitabeler en erken döneme ait kalıntılardır. Bunlardan ayrı olarak, Roma Döneminde de onarım görerek kullanılmış Helenistik Dönem tiyatrosu, hamam, koşu pisti, agora, hangi tanrıya ait olduğu bilinmeyen tapınak kalıntısı ve yoğun sivil yapı izleri, Kadyanda ören yerinin Antik Dönemde yerleşim geçirmiş tam bir kent özelliğini ortaya koymaktadır.
Paspatur: Fethiye'nin en eski yerleşim noktalarından biri olan Paspatur, alışveriş olanakları, hediyelik dükkanları,baharatçıları,barları ve restoranları ile her yıl turistlerin gezi duraklarından birisidir. Paspaturdan magnetler, hediyelik objeler alabilirsiniz.Ayrıca çam balı almak isterseniz de Fethiye Arıcılık Kooperatifi dükkanı bulunmakta, Ben genelde balımı buradan alıyorum.
Göcek: Fethiye'nin mahallesi olan Göcek, mavi yolculuk için tercih edilen yerdir. Göcek'te mavi yolculuk için tekne kiralayabilir veya günlük turlara katılabilirsiniz. Göcek körfezinde bulunan yüzlerce koy sakin bir liman gibidir ve konaklama için çok elverişlidir. Yassıcalar, Hacıhalil ve Tersane adaları önemli adacıklardır.
Fethiye Arkeoloji Müzesi:Fethiye’deki ilk müze 1962 yılında, 1957 yılı depreminden sonra yeniden yapılanan kentten ve çevresinden toplanan eserler ile oluşturulmaya başlanmıştır. Oluşturulmaya başlanan bu ilk müze Depo Müze olarak faaliyetlerini yürütmüştür. 1987 yılından bu yana şimdiki yerinde Müze olarak hizmet veren Fethiye Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eserlerin çoğu Fethiye ve çevresinden vatandaşlar tarafından getirilen eserlerden ve müze sorumluluk alanındaki kazılardan bulunarak müzeye getirilen eserlerden oluşmaktadır.Müzede özellikle Tlos antik kentinden getirilmiş anıt mezarlar,sütun, kaide ve başlıklar,Likya,Roma ve Bizans döneminden, vazolar,sikkeler,heykelcikler bulunuyor..
Fethiye Kordon ve Sahili: Kordon boyu sahilde restorant ve kafeler bulunmaktadır. Uğur Mumcu parkının düzenlemesi, içindeki şehitler anıtı Fethiye'nin simgelerindendir..Belediye tarafından sahil boyunca yapılan Anıtlar dikkat çekmektedir.Şehit Diplomatlar Anıtı, Özgean Anıtı, Türk Büyükleri Anıtları...Sahil boyu yürüyüş yapabilir ve bisiklete binebilirsiniz..Kafelerde çayınızı ya da içkinizi yudumlayıp gün batımını seyretmek de çok keyifli olmaktadır..
|
Özgecan Anıtı |
|
Şehit Büyükelçiler Anıtı
Babadağ ve Yamaç Paraşütü: Fethiye de bulunan Babadağ yamaç paraşütçülerinin gözde yeridir.Bu dağın iki zirvesi bulunmaktadır. En yüksek rakımlı zirvenin irtifası 1,969 metredir. "Karatepe" adı verilien ikinci zirvenin rakımı 1,400 metredir. Bu iki zirve karşı karşıya bulunmakta ve aralarından derince bir sel vadisi geçmektedir.Babadağ çok zengin bitki örtüsüne sahiptir, en dikkat çekici ağaç türü sedir ağaçlarıdır..Ülkemizde yamaç paraşütü sporu 1990 başlarında Babadağ'ın yabancı pilotlar tarafından keşfedilmesi ile tanınmış, ilk olarak üniversite kulüplerinde aktif olarak başlamıştır.Biz de bu yıl Babadağ zirvesine çıkarak müthiş Fethiye ve Ölüdeniz manzarası eşliğinde kahvaltı yaparak, kahvelerimizi yudumladık..Yaz sıcağında zirve size müthiş bir serinlik sunuyor, cesaretiniz varsa yamaç paraşütünü de mutlaka denemelisiniz..Özel aracınızla çıkabilirsiniz, yol biraz dar ama kurallara dikkat ederseniz rahatlıkla inip, çıkılabilecek ve mutlaka görülmesi gereken bir yer..
Ayrıca Fethiye çevresinde görebileceğiniz diğer yerler: Kaya mezarlarını görebilirsiniz..Leton, xanthos,leton antik kenti de dolaşabilirsiniz..
Fethiye Hakkında Biraz Bilgi:
Teke Yarımadası;Türkiye'nin güney batısında Antalya Körfezi ile Fethiye Körfezi arasında Akdeniz'e doğru uzanan yarımadadır. Dolayısıyla Fethiye bölgesi yörük köylerinin olduğu ve yörük kültürünün özelliklerinin taşıdığıda gözlemlenir.Yörük Kültürü'nün yaşatıldığı Yanıklar'daki Yörük Kültürü Müzesi ile Çalış Plajı'ndaki Yörük Çadırında yöre kültüründen eserler ve folklorik - etnografik değerler sergilenmektedir. Ayrıca Fethiyenin yetiştirmiş olduğu bağlama sanatçısı:Ramazan Güngör; bağlama ailesinden her türlü sazı yapabilmesine rağmen, daha çok kendi adıyla özdeşleşen "üç telli bağlama"yı çalmıştır. Teke yöresine has "zeybekler", "gurbet ve boğaz havaları", "türküler", "zorlatmalar" ve "uzun havalar" sazıyla çaldığı ezgilerdir. 1960 yılından itibaren pek çok müzisyen, derlemeci Güngör'den kayıtlar yapmış, derlenen eserlerden bir kısmı Kültür Bakanlığı arşivine ve TRT repertuarına girmiştir.
Fethiye yaylaları ile de son yıllarda bunaltan sıcaklardan kaçmak, serin serin uyumak için alternatif tatil olarak yöre halkı tarafından tercih edilmektedir.Popüler yaylalar: Seki yaylası,Girdev Yaylası, Kırkpınar yaylası, Nif Yaylası..Açıkçası benim köyümün yaylası"Dont"yaylası sık sık gittiğim ve yaz ayında doğası ve havasıyla beni etkileyen bir yayla olduğu için seviyorum..Dont testisiyle de bilinen bir yörük yaylası..Testi yapan kadınlar artık azaldı ve zamanla yok olacak gibi duruyor...Nif Yaylası; Kiraz bahçeleri ve kiraz festivali ile gündemde olan bir yayladır..
Fethiye'de Ne Yenilir? Fethiye de yeme konusunda farklı alternatifler bulabilirsiniz..Benim önerecekleri ise:
*Saklıkente giderken köylerde sağlı sollu börek ve ayran içebileceğiniz mekanlarda mutlaka saç böreği yiyiniz..
*Fethiye Balık Halinde tezgahtan taze balık seçerek, etrafındaki balık restorantların birinde pişirtip ve farklı mezelerle masanızı donatabilirsiniz..Benim tercihim; Hilmi balık, Recep'in yeri...
*Kayaköy de Bülent'in yerin de saç böreği, Cin Bal de kebap yiyebilirsiniz..
*Balık için Sezai'nin Yeri'ni deneyebilirsiniz..
*Fethiye merkez de 'Paşa Kebap" et için önerilir.
*Fethiye Kordon da bulunan"İksirci Tezcan" da mutlaka tost ve taze sıkılmış meyve suyu yemelisiniz.
Kar Şerbeti; Kar ile vişne şerbeti yada pekmez ile yapılan serinletici lezzeti salı ve cuma günü kurulan pazarlarda rahatlıkla bulup, içebilirsiniz.
Nerede Kalını?Fethiye bol aktiviteli bir tatil mekanı olduğu için oda -kahvaltı konseptinde pansiyon ve otelleri tercih etmenizi öneririm.
Ölüdeniz mevkine yakın olmak istiyorsanız oteli Ovacık, Hisarönü ya da ölüdeniz merkez tercih edebilirsiniz..Ölüdeniz ve Hisarönü geceleri oldukça hareketli olup, gece hayatını sevenler için tercih edilebilir..
Fethiye koylarında deniz tercihiniz ise merkezdeki pansiyonlar tercih edilebilir..
Sabah denize girmeyi severim, biraz esintili olsun diyorsanız Çalış mevki size göre,
Sakin ve doğal bir yaşam istiyorsanız; Faralya Köyü ve Kabak Koyu'nu tercih edebilirsiniz..
Otel ya da pansiyon ismi önermiyorum..
Hediyelik Ne Alınır? Magnet, Üzümlü bezi, el dokuma kilim, süs eşyaları, çam balı alabilirsiniz..Ayrıca hediyelik eşya satan mağazalardan deri ürünler, çantalar, takılar bulabilirsiniz
Memleketim gerçekten bir başka güzel,,Daha çok anlatılacak yerleri var...
Bol keyifli, bol rotalı tatiller diliyorum...
Gezerek özgürleşmeniz dileğiyle....
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder