15 Haziran 2016 Çarşamba

İSPANYA GEZİSİ: TOLEDO

30.01.2015
İSPANYA'NIN DİNİ BAŞKENTİ:TOLEDO
Unesco dünya koruma listesinde yer alan şehir, eskiden İspanya'nın başkentiymiş ama günümüzde dini başkenti olarak kabul ediliyor.Bir tepeye konumlanmış olan şehir Tejo nehriyle üç tarafı çevrilmiştir.Şehrin tarihine baktığımızda Romalıların, Arapların, Yahudilerin  etkileri görülmektedir.Kültürel özellikleriyle İspanya'yı en iyi temsil eden şehir, dar ve yokuşlu sokaklarıyla  sizi içine çekiyor.Üç farklı dinin insanları bu şehirde kardeşce yaşayabilmişler.Tepede kurulmuş olduğu içinde tarih boyunca şehrin savunması kolay olmuş.
Biz Toledo için otelden 09:00 gibi ayrıldık. Önce tüm şehri panoramik görüntüleyebileceğimiz bölgeye gelerek bol bol fotoğraf çektik. Şehir karşıdan oldukça etkileyici görünüyordu.
Otobüsle 200 yıldır kılıç işciliğinin yapıldığı atölyeye giderken Alcantra Köprüsü ve Sen Martin Köprüsünü görüyoruz.
Alkantra Köprüsü( kuzeydoğu) ile 13. yüzyılda inşa edilen San Martin köprüsü( kuzeybatı) Tajo nehrinin iki yakasını birbirine bağlar.
Toledo Çelik işciliği ile meşhur olduğu için önce bir atölyeye gidiyoruz.
Toledo Çelik İşciliği: Toledo yaklaşık M.Ö. 500 yılından beri geleneksel kılıç yapma, çelik işleme merkezi olmuştur.
Atölye de aynı zamanda hediyelik alabileceğiniz el işciliği takılar da bulunmakta.Dikkatimi atölyede  gümüş, bakır ve altın telkariyle kakma işi el yapımı, yüzük, kolye ve küpeler çekti. Ben de bir çift küpe aldım.
Alışverişten sonra şehrin içine doğru yol aldık.Otobüsten inince şehre yürüyen merdivenleri kullanarak şehir merkezine doğru ilerledik.
Mezquita Cristo DeLa Luz(Cristo De Luz Kilisesi) Aslında 10 . yüzyıl Endülis mimarisinden olan dokuz sütun üzerine oturan tavanıyla özel olan Babal Mardum Camisidir.
Carmelitas Descalsoz Manastırı.:17. yüzyılda inşa edilmiş olan manastır, basit bir avlu etrafında yapılanmıştır. Manastırdaki rahibeler dışarı kesinlikle çıkmazlarmış.
Puerta Del Sol: 14. yüzyılda inşa edilen şehir kapısı. Güneş kapısı olarak adlandırılır.
San Juan De Los Reyes Manastırı(Kralların Aziz Jean Manastırı):Kastilya Kraliçesi I. İsabel ile Aragon Kralı II. Ferdinand tarafından oğulları Prens John'un doğumu üzerine 1477 - 1504 yılları arasında inşa ettirilmiştir. Gotik  mimari özellikler gösterir.
Aziz Jean Manastırı
Sinagoda de Santa Maria La Blanca (Santa Maria Sinagogu):Müze olarak halka açık olan sinagogun içini müslüman mimarlar tarafından yapıldığı için islami özellikler taşımaktadır.1203 yılında tamamlanan Sinagog St Vincent Ferrrer tarafından 15. yüzyılda kiliseye çevrilmiştir.

Museo del Greco( El Greco'nun evi):El Greco (1541-1614) Giritli İspanyol Maniyerist ressam, heykeltraş ve mimardır.1575 te Toledo'ya yerleşir.Bu dönemin bilinen ilk eseri Toledo Katedrali için yapılan Espolio veya İsa'nın Erguvan Kaftanı (1577) tablosudur Sağ alt köşesinde üç Meryem in yer aldığı bu tuvaldeki alışılmamış ikonografi sipariş sahiplerince fiyat kırmak için bahane edilecek ama dört yıl sonra çözüme bağlanan anlaşmazlık sayesinde halk ressamın yeteneğini tanımış olacaktır.Ticari değeri olan resimler yerine din ve inanç dolu tablolar yaptı. Sipariş edilen portrelerin parasını her zaman muntazam alamadı. 7 Nisan 1624’te sefalet içinde öldü; Santa Domingo Kilisesine gömüldü. Ressamı anlatmamın sebebi Toledo'ya ve Toledo Katedralinde bulunan eserleridir ve İspanyol resminin kurucusu olarak kabul edilir. En ünlü eseri Santa Tom Kilisesinde bulunan" Orgaz Kontunun Cenaze Töreni" dir.
Katedrale giderken bir heykele rastlıyoruz. Heykel Samuel Halevi diye Castilya Kralının özel hazinesine bakan birisi ve rivayete göre de servetle ortadan kaybolmuş.
Toledo Katedrali(Catedral de Santa Maria de Toledo): Dünyanın en büyük 3. katedrali ve İspanyanın da birinci ve en kutsal katedralidir.Katoliklerin ikinci Vatikanıdır.Katedral 7. yüzyılda kilisesin yerine inşa edilmiştir. Magribiler tarafından camiye çevrilmiş olup, 1226 - 1493 yılları arasında tamamlanan Toledo Katedrali İspanyol Gotik Mimarisi'nin baş yapıtlarından biridir. Katedralde İslami ve İspanyol mimari özellikleri bir arada görebilirsiniz.İçinde 8. yüzyıldan kalma cami kolonları da mevcut. İspanya'nın önde gelen din adamları, kral ve kraliçelerin  mezarları kilise içinde ve tabanında görülebilir. Katedralin 3 kapısı var. Orta kapıyı iki kişi kullanıyor.1. Papa ve 2. si de Kral. Tek gülümseyen Meryem Heykeli bu katedral de bulunmaktadır. Katedralin içinde müze kısmı bulunuyor ve müze de  Velasquez, Rubens, Goya ve El Greco gibi ünlü ressamların tabloları da bu katedralin duvarlarını süslüyor.
Toledo katedralinin Hazine odası:Hazine odasındaki pek çok değerli kutsal emanet arasında en dikkat çekeni 228 Kg ağırlıktaki kutsal kasedir. Gümüş ve altından yapılan kase  her yıl Corpus Cristi Yortu'sunda kortejler eşliğinde Toledo sokaklarında gezdirilirmiş
. Rivayete göre kullanılan altınlar Güney Amerika'dan eritilerek getirilmiştir.General Franco'nun kılıcı da burada bulunmaktadır.
İsabel'in tacı

Gülümseyen meryem heykeli


Yüksek altar arkalığı
Başkardinalin oturduğu bu bölümde cennet ve cehennem tasvir edilmiş.
Müze bölümünün tavanı muhteşem fresklerle kaplı.

El Greco' nun "El Espolio"su

El Greco'nun yukarıdaki İsanın Soyulması tablosunun dünyadaki en pahalı tablolardan olduğunu öğreniyoruz.Katedralden çıkıyoruz ve kendimizi Toledo'nun  sokaklarına bırakıyoruz.Karşımıza elinde kitabıyla Cervantes heykeli çıkıyor.

Don Kişot’un yazarı Cervantes, Toledo’yu anlatırken “İspanya’nın en değerli mücevheri” diyor.

Toledo daracık sokaklarıyla bir ortaçağ kasabasının özelliklerini taşıyor.
Zokodover Meydanı(Plaza Zokodover): Toledonun hem tarihi hem de en büyük meydanıdır.Hemen hemen bütün sokaklar bu meydanda birleşiyor ve bu meydanda yemek yiyebileceğiniz yerler var.

Gezerek Özgürleşmeniz Dileğiyle...............

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder